Ernæringsbarnehage

Ernæringsbarnehagene_gullmerke

Ernæringsbarnehagene_gullmerke

Foto: Debio_Trym Helbostad

ØQ har tidligere skrevet her på nettsiden om Ernæringsbarnehage AS i Moss, som på bare drøyt et år har lagt om til å servere over 90 % økologisk mat. Beviset på dette kom i begynnelsen av 2014, da de ble tildelt Debios serveringsmerke i gull.

«Vi har fått veldig god hjelp av Dorthe og ØQ i arbeidet med å inspirere og kurse ansatte samt å finne fram til leverandører av økologisk mat», forteller Grethe Svinsøy, eiere og ernæringsansvarlig, til Debio.

Ernæringsbarnehage har satset mye på å inspirere de ansatte i barnehagen, ved kursing ogErnæringsbarnehagene_gullmerke studieturer for eksempel. «Det er viktig at alle ansatte er involvert og har troen på konseptet», mener Svinsøy. Hun beskriver en økologisk bakekurs som noe av en øyeåpner, «den gjorde noe med oss».

En annen del av forklaringen til fremgangen med økosatsingen, er endrede rutiner og forenklet meny. Barnehagen har hele tiden satset mye på maten, og barna tar aktiv del i matlagingen og lærer om råvarenes opprinnelse. For eksempel besøker de kuer, og lærer seg å lage ost. I hagen til barnehagen finnes også en liten kjøkkenhage, og frukttrær, med mange naturlige godsaker.

All mat lages fra bunnen av, slik at barna lærer om råvarer i stedet for ferdige produkter. På den måten vil man grunnlegge gode matvaner hos barna.

«Hvis vi kan inspirere andre til å begynne å servere økologisk mat, gjør vi gjerne det. Å servere økologisk mat er ikke dyrere enn å servere vanlig mat. Det er viktig å planlegge og søre for at vi ikke kaster mat, sier Frode Andresen, som er daglig leder i Ernæringsbarnehage AS, til Debio.

«ØQ ønsker også å bruke Ernæringsbarnehage som et godt eksempel for andre barnehager som vurdere å servere økologisk mat. Jeg har stor tro på at enda flere barnehager vil følge etter», sier Dorthe Wessel Johansen i ØQ.

Jobber du i barnehage, og vil ha inspirasjon og veiledning for å kunne servere mer økologisk mat? Nøl ikke med å kontakte ØQ, så hjelper vi deg med veiledning og kurs. Vi setter deg også gjerne i kontakt med gode eksempler som du kan lære mer av – som for eksempel Ernæringsbarnehage.

Du kan også se filmen de har laget til inspirasjon her.

Ernæringsbarnehage har også en egen nettside og finnes på Facebook.