Hjelp på veien

Foto: Fra filmen Økologisk mat i offentlige anskaffeler Matvalget / DebioInfo/ØQ

Her finner du verktøy som kan være bra å bruke i arbeidet for å øke andelen økologisk mat i ditt kjøkken (se menyen til høyre).

Sesongkalenderen er utarbeida av Foregangsfylke økologisk frukt og bær og Foregangsfylke økologiske grønnsaker. Sesongkalenderen skal hjelpe deg til å finne frem til norskproduserte bær, frukt, grønnsaker og poteter når de smaker best. 

Se sesongkalenderen på nett her...

Kontakt Foregangsfylke økologisk grønt eller frukt og bær for å bestille trykte kalendere eller minikalender.

Økologisk handlingsplan. En handlingsplan er et veldig godt verktøy som vil hjelpe deg å sette ord på tanker og planer, og hjelpe deg å komme i gang. Du kan laste ned en tom mal her til høyre. Du finner også et forslag til hvordan den kan fylles ut. 

Håndbok for bærekraftige menyer i storhusholdninger er utarbeidet av ØQ - Økologisk foregangsfylke for økt økologisk forbruk i samarbeid med Nofima. Veiledningsheftet skal gi deg som jobber i kjøkkenet eller har ansvar for matserveringen, basiskunnskap om hva miljøvennlig og økologisk mat er, og om hvordan du enkelt kan komme igang med å servere mer økologisk mat.  

Veiledernes favoritter - oppskrifter for økologisk mat i barnehagen er en samling oppskrifter og gode tips fra mat- og miljøveiledere med erfaring fra økologisk mat i barnehager og storhusholdninger. 

Leverandøroversikt er en oversikt over noen av de leverandører som kan levere økologiske produkter til storhusholdninger i Norge. Oversikten dekker fremfor alt Oslo/Akershus men der finnes også mange leverandører med landsdekkende distribusjon. 

Ø-indikator hjelper deg å beregne hvor stor andel av dine innkjøp som er økologiske. Du fyller bare ut innkjøpssummene for økologisk mat og total innkjøpssum fra de ulike leverandørene, så regner arket ut din økoandel for deg.  

Matnyttige oppskriftshefter finner du i menyen til venstre. De er utarbeida av Økologisk fremtid – Drammensregionen i samarbeid med kommunene i Drammensregionen. Heftene skal være til inspirasjon i arbeidet med å integrere økologisk mat som et reelt og godt alternativ for mange. Målet med heftene er å gi eksempler på hvordan man kan jobbe med å øke det økologiske matforbruket.

Krav og kriterier for mat og serveringstjenster, utarbeidet av Difi, finner du ved å klikke på linken til høyre. Der finner du dokumenter om anskaffelser av mat og serveringstjenester i offentlige virksomheter. Bakgrunnsrapporten tar for seg temaet økologisk mat.

Hva smaker ditt arrangement? Oikos har laget en håndbok for økologisk og bærekraftig servering på arrangementer, etter over ti års erfaring med å bistå festivaler og idrettsarrangementer med satsing på skikkelig mat. Du finner også nyttige verktøy, tips og inspirasjon på arrangementsmat.no